top of page

6 principper til brug for boykot af Rusland blandt de danske orkestre, ensembler og operainstitution

Opdateret: 7. mar. 2022


DEOO – Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner tager på det kraftigste afstand fra og fordømmer den russiske invasion af Ukraine og sender den dybeste medfølelse til det ukrainske folk, der nu er i krig mod Rusland.

De danske orkestre og ensembler er internationale virksomheder med ansatte fra mange nationer. Som arbejdsgiver skal vi tage vare på alle vores medarbejdere og bidrage til et godt og trygt arbejdsmiljø for alle.

DEOO har vedtaget 6 principper inspireret af Norsk Teater- og Orkesterforening i lyset af den nuværende situation.

6 principper for brug af boykot i orkestre og ensembler:

  1. Et frit kunst- og kulturliv er sammen med den frie presse og frie valg grundstenene i demokratiet.

  2. Ved brug af boykot (aflysning, udelukkelse) skal vi altid vurdere om boykotten rammer Ruslands regime, dvs. de ansvarlige for brud på folkeretten, og de som står bag invasionen af en fri og uafhængig nation.

  3. Alt samarbejde – både af kunstnerisk og finansiel karakter – med statsfinansierede russiske kunst- og kulturinstitutioner sættes i bero eller aflyses. Vi ønsker ikke at give det russiske regime anledning til at bruge kunst og kultur til at legitimere deres ulovlige handlinger.

  4. Vi taler ikke for boykot af den enkelte kunstner, som ernærer sig af sit kunstneriske virke uafhængigt af den russiske stat, så længe udøveren ikke aktivt repræsenterer Rusland og russiske interesser.

  5. Kunst- og kulturfeltet forvalter en stor kanon af historiske værker skabt i eller rundt om Rusland, det gælder både musik, scenekunst, litteratur, billedkunst, etc. Vi anbefaler ikke boykot af denne kulturarv, på samme måde som vi heller ikke boykotter andre historiske værker skabt af kunstnere, som har levet i andre lande i en anden tid. Vi anbefaler dog, at nutidens situation i Rusland og Ukraine bør adresseres i kommunikationen med publikum.

  6. Vi udtrykker vores støtte til de russiske kunstnere og ledere af kulturinstitutioner, som vover at vise afsky og tager afstand fra Putin-regimets overgreb på Ukraine.


Foto: WirestockComments


Commenting has been turned off.
bottom of page