top of page

Nordisk Grøn Orkesterguide og acceleratorprogram

DEOO har på vegne af Nordisk Orkesterkomité iværksatte projektet "Nordisk Grøn Orkesterguide". Projektet har i samarbejde med Bæredygtig Kulturliv NU, BARC Scandinavia og Danske Kulturbestyrelser udarbejdet en fælles Nordisk Grøn Orkesterguide, der skal hjælpe de nordiske orkestre med at sætte et mindre klimaaftryk i forbindelse med deres virke. Hertil har DEOO i samarbejde med BARC Scandinavia og Bæredygtig Kulturliv NU indledt et acceleratorprogram, hvor ni nordiske orkestre og ensembler skal omsætte guidens ord til grøn handling.

​

DEOO og Bæredygtig Kulturliv NU afholdt en klimasalon ved den årlige Nordiske Orkesterkonference i 2022 i Reykjavik. Klimasalonen gav konferencedeltagerne inspiration til, hvordan orkestre og ensembler kan arbejde med klimabæredygtighed. Der blev diskuteret klimafakta på orkesterområdet, tænkt kreativt og indsamlet cases med konkrete klimatiltag blandt de nordiske orkestre. Klimasalonen resulterede i, at deltagerne skrev under på en hensigtserklæring om, at de frem mod Nordisk Orkesterkonference i 2023 vil arbejde mere bæredygtigt.
 
Det var også på Nordisk Orkesterkonference i 2022, at projektgruppen, der har realiseret en fælles nordisk grøn orkesterguide, blev nedsat. Projektgruppen, der indsamler viden om nye og hensigtsmæssige bæredygtighedstiltag, består af Asbjørn Keiding, direktør i DEOO, Jakob Teglgaard, stifter af Bæredygtig Kulturliv NU, Lars Bertolt Winther, managing partner i BARC Scandinavia, og Jökull Torafson, event manager for Islands Symfoniorkester.

​

Projektgruppen har et tæt samarbejde og løbende sparring med Julie's Bicycle. Julies Bicycle er en anerkendt engelsk non-profit organisation, der mobiliserer kunst og kultur til at tage handling i forhold til klima- og miljøkrisen.

​

I 2023 iværksatte DEOO i samarbejde med BARC Scandinavia og Bæredygtigt Kulturliv NU et acceleratorprogram, der - med udgangspunkt i den grønne orkesterguide - skal hjælpe ni nordiske orkestre med den grønne omstilling. De ni orkestre er Helsingborgs Symfoniorkester, Copenhagen Phil - hele Sjællands Symfoniorkester, Ensemble Storstrøm, Kristiansand Symfoniorkester, Stavanger Symfoniorkester, Norrköpings Symfoniorkester, Helsingin kaupunginorkesteri, Tapiola Sinfonietta, Sinfóníuhljómsveit Íslands. Projektet gennemføres i tæt samarbejde med de øvrige nordiske orkesterorganisationer.

​

Projektet præsenterede Den Grønne Orkesterguide til Nordisk Orkesterkonference 2023. Læs pressemeddelelsen her.

​

Den grønne orkesterguide er finansieret af Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansen Fonden og Nordisk Kulturfond. Acceleratorprogrammet er finansieret af Nordisk Kulturfond og Udenrigsministeriets pulje til kapacitetsudvikling.

​

​

​

​

​

bottom of page