Ni nordiske symfoniorkestre og kammerorkestre går sammen i arbejdet for den grønne omstilling, når de i starten af februar mødes første gang for at omsætte anbefalingerne fra den grønne orkesterguide ”Nordic Green Orchestra Guide” til handling. Accelerator-programmet, som DEOO – Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner i samarbejde med Bæredygtigkulturliv NU og BARC Scandinavia står bag, skal hjælpe orkestrene med at omsætte ord til konkrete tiltag og inspirere Nordens øvrige orkestre til at gøre det samme.
Den grønne orkesterguide, der blev udgivet i efteråret 2023 på baggrund af et ønske fra alle de nordiske orkestre, giver orkestrene værktøjer, tips og tricks til at tænke mere klimavenligt og til at kommunikerer det med deres publikum. Guiden er skrevet helt særligt til symfoniorkestre, kammerorkestre og mindre professionelle ensembler, og opfordrer bl.a. orkestrene til at tage fat på den strategiske samtale om klimavenlige mål. Den giver både gode bud på tiltag, der kan implementeres med det samme og handlemuligheder, der gør en forskel på den lange bane.
Nu skal et nyt projekt hjælpe de professionelle orkestre og ensembler med at gøre brug af guiden i praksis.
”De professionelle orkestre og ensembler vil meget gerne være med til at løfte den store opgave, vi alle har foran os med at blive grønnere. Vi er derfor rigtig glade for at kunne sætte acceleratorprogrammet i gang. Det er enormt inspirerende at se orkestrene finde sammen på tværs af landegrænser om så vigtig en sag,” siger direktør for DEOO, Asbjørn Keiding, og fortsætter, ”og projektet viser netop, orkestrenes og ensemblernes styrke til at rykke på en politisk dagsorden – og til at inspirere andre til at gøre det samme.”
De ni nordiske orkestre, der deltager i projektet, er Stavanger Symfoniorkester, Kristiansand Symfoniorkester, Helsingborg Symfoniorkester, Islands Symfoniorkester, Copenhagen Phil, Ensemble Storstrøm, Helsinki Filhamoniske Orkester, Tapiola Sinfonietta og Norrköpings Symfoniorkester.
Acceleratorprogrammet, der skal hjælpe orkestrene med at udvælge samt implementere forskellige klimavenlige indsatsområder fra den grønne orkesterguide, løber frem til den årlige nordiske orkesterkonference i efteråret 2024, hvor programmets resultater præsenteres til inspiration for de øvrige nordiske orkesterkollegaer.
Projektet støttes af Nordisk Kulturfond og Udenrigsministeriets pulje til kapacitetsudvikling.
Comments