top of page

Livgardens Musikkorps står nu uden hjem


Det Kongelige Teater har i denne uge i Berlingske Tidende løftet sløret for den spændende idé, om at indrette et børneunivers for scenekunst i Stærekassen ved Kongens Nytorv. Det efterlader dog de nuværende brugere af Stærekassen – Den Kongelige Livgardes Musikkorps – uden tag over hovedet. DEOO – Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner går derfor nu ind i arbejdet for at hjælpe H.M. Dronningens orkester med at finde et nyt, egnet sted til prøver og koncerter.

Tæt på Amalienborg holder landets ældste orkester af sin art normalvis prøver forud for tafler, der spilles ved statsbesøg, mærkedage og andre store begivenheder i Kongehuset og i Danmark. Musikkorpset afholder ligeledes et antal offentlige koncerter, hvor et helt almindeligt publikum inviteres. Orkestret består af dybt engagerede, professionelle musikere, der – foruden at trække i uniformen til royale middage, statsbesøg og offentlige koncerter – også tager bjørneskindshuen på til vagtparade i de københavnske gader – til stor glæde for både københavnere og turister. Orkesteret er Den Kongelige Livgardes Musikkorps, som har eksisteret siden 1658 og er dét orkester, du finder på enhver postkortstander i Danmark; et stykke spillende, spillevende dansk kulturarv midt i Danmarks hovedstad.

Livgardens Musikkorps, der er Danmarks eneste professionelle harmoniorkester, holder til dagligt prøver i Stærekassen på Kongens Nytorv lige ved siden af Det Kongelige Teater. Det Kongelige Teater forlod Stærekassen i 2008, hvorfor Slots- og Kulturstyrelsen nu udlejer Stærekassen til Den Kongelige Livgardes Musikkorps. Det Kongelige Teater har dog nye, vigtige planer, der involverer bygningen; et nyt børneunivers for scenekunst, der rækker ud til alle børn i Danmark. Det efterlader Livgardens orkester uden prøvested, og DEOO – Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner vil nu undersøge mulighederne.

”Det Kongelige Teaters nye satsning – et oplevelsesunivers for børn og unge – er en virkelig spændende idé, som DEOO bakker fuldt op om. Målet om at nå ud til alle Danmarks børn med scenekunst af højeste kvalitet er ét, DEOO deler. Dog betyder projektet, at Livgardens Musikkorps nu ikke har noget sted at holde prøve. Som ethvert andet professionelt orkester og enhver anden arbejdsplads, er det vigtigt at sikre medarbejderne – i dette tilfælde musikerne – de optimale forhold for, at de kan præstere. Det arbejde vil DEOO nu gå ind i,” udtaler sekretariatsleder i DEOO, Asbjørn Keiding.

For Livgardens Musikkorps gælder, at lokalerne ikke skal være længere væk fra Rosenborg Slot og Amalienborg, end en kort cykeltur tillader. Musikerne skal nemlig ofte spille mere end én gang på en dag. Orkestrets primære opgave er at servicere H.M. Dronningen, men i løbet af året findes der også tid til at spille offentlige koncerter for det helt almindelige og knap så royale publikum.

”Den Kongelige Livgardes Musikkorps har som et hvert andet professionelt orkester brug for prøve- og koncertfaciliteter i de rette rammer. En sal, der gør det muligt for orkestret at høre hinanden tydeligt under prøverne, at have en fast podieopstilling tilpasset orkestret, at opbevare store slagtøjsinstrumenter og andet instrumentarium samt ikke mindst at have et publikum. Men det er ikke bare lige til i København, og derfor går vi gerne – sammen med Livgarden – i dialog med relevante interessenter for at høre, hvordan vi løser dette problem. Således Livgarden også fremover kan imponere både Dronningens gæster, det danske publikum og turister fra hele verden,” siger Asbjørn Keiding. Foto: Nikolaj Lund, Den Kongelige Livgards Musikkorps i Stærekassen


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page