top of page

Dansk Kulturliv i nyt samarbejde med DIF og DGI: Innovationshub skal udvikle kultur- og idrætslivet

Pressemeddelelse


Kulturens og Idrættens Innovationshub skal skabe forretningsudvikling efter coronakrisen. Tidligere organisationsdirektør i Ungdomsbureauet hentes ind som leder af det nye initiativ.

Coronakrisen har ramt dansk kultur- og idrætsliv særligt hårdt. Derfor går den nydannede alliance Dansk Kulturliv nu sammen med DIF og DGI for at vende udviklingen. Det sker med oprettelsen af ”Kulturens og Idrættens Innovationshub.” Initiativet skal både indsamle gode og dårlige erfaringer fra coronakrisen med forventningen om, at et større samarbejde på tværs vil skabe nye løsninger og anbefalinger, der kan styrke brancherne.

Ny viden og forretningsudvikling

Det er projektets mål at indsamle viden om de nye formater, innovative deltagelsesformer, brug af data, nye forretningsmodeller og digitale løsninger, der er opstået under corona-nedlukningen. Kort sagt skal alle de gode ideer, der er opstået og udviklet under krisen, samles og skabe grobund for udviklingen af kultur- og idrætslivet.

Innovationshub er støttet med midler fra Kulturministeriet Genstartsteam, og ledes af en tværgående styregruppe bestående af tre repræsentanter fra idrættens organisationer (DIF og DGI) samt tre repræsentanter fra Dansk Kulturliv (Danske Koncert- og Kulturhuse, Danmarks Biblioteksforening, Dansk Teater, Dansk Live, Organisationen Danske Museer samt Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner).

”Krisen har accelereret en samfundsudvikling, hvor blandt andet tech-giganterne har buldret afsted, imens vi i kulturen har været pålagt meget begrænsende restriktioner. Kulturen og idrætten lever af at samle mennesker, og vi har alle været udfordret. Derfor er det vores håb, at vi kan lære af krisen på tværs, men også få værktøjer til forretningsudvikling, så kulturproducenterne og institutionerne kan vedblive med at være relevante for vores gæster,” siger Esben Marcher, styregruppeleder i Kulturens og Idrættens Innovationshub og sekretariatschef i Dansk Live.

Ny leder skal sikre projektets succes

Til at styre projektet og sikre inddragelse af de mange aktører indenfor kultur og idræt er Katrine Ebdrup Damgaard blevet ansat. Katrine Ebdrup Damgaard har en fortid i Ungdommens Røde Kors og som organisationsdirektør i Ungdomsbureauet, der blandt andet står bag Ungdommens Folkemøde. Katrine har senest været i en stilling som Head of Engagement i Nordic Development Corporation, hvor hun blandt andet har arbejdet med oprettelsen af Civilsamfundets Hus.

Katrine Ebdrup Damgaard siger: ”Det er et privilegie at få muligheden for at arbejde på tværs af hele kultur- og idrætslivet. Der er kommet et hav af gode idéer og løsninger under krisen, som bare mangler at blive samlet op og videreudviklet. Derfor glæder jeg mig til at samle brancherne og skabe den nødvendige vidensdeling på tværs.”

Netop muligheden for at udveksle viden og ideer gennem nye netværk, en digital platform og fysiske møder vil blive en stor del af Kulturens og Idrættens Innovationshub.

Katrine Ebdrup Damgaard er ansat pr. 1. oktober 2021.


Faktaboks:

Kulturens og Idrættens Innovationshub – hovedformål: Initiativet skal give kultur- og idrætslivets mange aktører mulighed for at undersøge, hvilke nye ideer og tiltag, der kan bidrage til at skabe bæredygtige forretningsmodeller. Dette sker ved:


  1. at indsamle viden om de nye tiltag, innovationer og forretningsmodeller, der er skabt under coronakrisen – herunder fra det internationale niveau.

  2. at kvalificere de bedste tiltag.

  3. at udbrede og skalere nye tiltag bredt til kultur- og idrætslivet med henblik på konkret anvendelse til forretningsudvikling.


Kulturens og Idrættens Innovationshub – hovedfokus:


  • Hvilke digitale innovationer er der skabt, som allerede benyttes, og hvilke kunne med fordel videreudvikles?

  • Hvilke fysiske innovationer er der skabt - fx i forhold til udvikling af lokalefaciliteter og crowd-management?

  • Hvilke hybride formater og nye samarbejdsformer, der understøtter borgernes oplevelser og fællesskaber, er blevet skabt – både uden for og inden for de traditionelle kultur- og idrætsfaciliteter?


Baggrund:

Dansk Kulturliv er en ny forening og et organisatorisk samarbejde mellem seks brancheorganisationer fra kulturlivet:

− Danmarks Biblioteksforening

− Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner

− Danske Koncert- og Kulturhuse

− Dansk Live

− Dansk Teater

− Organisationen Danske Museer

Dansk Kulturliv repræsenterer samlet set mere end 1000 kulturinstitutioner i Danmark – fra de allerstørste til de mindste og på tværs af hele landet og kunstens mangfoldighed. Mere end 60 millioner publikummer og gæster benytter hvert år de repræsenterede branchers tilbud.

Der kan læses mere om Dansk Kulturliv samt Kulturens og Idrættens Innovationshub på danskkulturliv.dk.

Bình luận


bottom of page